Feudia

Drie jaar geleden publiceerde ik een uitgebreid verhaal👈 over mijn kennismaking met Wordfeud, de digitale variant van het woordspel Scrabble. Nog steeds gaat er geen dag voorbij waarop ik me realiseer dat ik er, al naargelang het me uitkomt, met onverminderd plezier de nodige tijd aan besteed.

Oorspronkelijk is Scrabble natuurlijk bij uitstek een gezelschapsspel, waarbij je met vrienden en familie onder het genot van een drankje en een hapje tegelijkertijd kunt converseren. Wordfeud is daarentegen een probaat middel voor de solitair opererende mens zoals ik om eventueel op de loer liggende momenten van eenzaamheid met succes te bestrijden. “Alleen, maar niet eenzaam” om de titel van de memoires “Eenzaam, maar niet alleen” van onze vroegere vorstin Wilhelmina, Koningin der Nederlanden, te parafraseren.

Het zijn lang niet altijd de partijtjes die mij het meeste plezier bezorgen, zeker als het spelverloop weer eens aanhoudend tegenzit. Vooral de chats en ontmoetingen met sommige spelers zijn mij dierbaar.

Een belangrijke rol wordt daarbij vervuld door de ontmoetingsdagen die webmaster Marco via zijn platform wordfeuder.nl 👈 organiseert. Na een gedwongen pauze van bijna twee jaar vanwege de coronamaatregelen vond afgelopen maand de zesde editie plaats. Vaste ontmoetingsplek is de Verkadefabriek in ‘s Hertogenbosch. Vandaar dat een deelnemer de naam “Verkadeclub” muntte voor het gezelschap wordfeuders dat elkaar daar in wisselende samenstelling opzoekt om op een ongedwongen wijze ervaringen te delen.

Het is een mooie traditie om elke keer een staatsieportret van de aanwezige deelnemers te maken. Qua aantal vormt de opkomst doorgaans een stabiele populatie doordat verhinderde spelers elke keer ruimschoots gecompenseerd worden door nieuwe gezichten. Foto’s zijn terug te vinden op de site van wordfeuder.nl. (Tip: druk op “filter de berichten” op het ontmoetingsforum zonder iets in het zoekveld in te vullen en scroll naar onderen om alle chats en foto’s te kunnen zien).

Zelf maakte ik op de laatste ontmoetingsdag het volgende filmpje dat een goede indruk geeft van de geanimeerde sfeer die bij die gelegenheden heerst.

Sfeertekening van Wordfeuder ontmoetingsdag 16-10-2021

De tweede ontmoetingsdag op 20 januari 2019 had achteraf gezien een bijzondere betekenis. In het voorafgaande jaar had ik veel partijtjes Wordfeud tegen Nel van Duin gespeeld. Terzelfder tijd hadden we ons met veel plezier bezig gehouden met het oplossen van de bingo- en superbingopuzzels die Marco op zijn website plaatste. Ik trof Nel ogenschijnlijk gezond en wel op de eerste ontmoetingsdag, maar enkele maanden later werd ze met longkanker gediagnosticeerd. Ze had mij in een vroeg stadium al op de hoogte gesteld van haar situatie. Vanwege de daarop volgende chemokuren was het zeer de vraag of ze aanwezig kon zijn op de tweede ontmoetingsdag. Gelukkig lukte het haar en daar was ze heel blij om. Weinig anderen wisten op dat moment van haar ziekte. Op de volgende ontmoetingsdag eind juni moest ze al verstek laten gaan. Ze stierf in augustus van dat jaar👈.

Op de foto met Nel van Duin, 20 januari 2019

Naast het spelen van vriendschappelijke potjes tegen een aantal vaste spelers en de toernooien van Marco deed ik nog mee met de veertiendaagse competities van WLOH (Wordfeud League Of Honour). Dat was me wel genoeg. Nel speelde korte tijd ook nog in een paar toernooitjes op feudia, een ander platform voor Wordfeud toernooien. Haar ervaringen maakten mij in eerste instantie niet enthousiast om daar met toernooien mee te doen.

Desondanks besloot ik op 4 november 2019 toch maar eens een feudia-account aan te maken. Met de donkere dagen voor kerst op komst was ik toch wel nieuwsgierig naar die toernooien. Ongetwijfeld speelde ook de reclame voor feudia die klarinet8 (Margo), één van de nieuwe gezichten op de vierde ontmoetingsdag, maakte een rol.

Ik zal alle voors en tegens hier niet ter sprake brengen, maar het duurde een paar jaar voordat het mij duidelijk werd welke toernooien op feudia bij mij het meest in de smaak vallen. Bij de hele grote toernooien (met 128 of 256 deelnemers bij de start) merkte ik mijn snel tanende belangstelling na uitschakeling in de eerste of tweede poulefase. Tegen de tijd dat de winnaar bekend is ben ik zo’n toernooi allang uit het oog verloren. Uiteindelijk bevallen mij de ko-toernooien met hooguit 32 deelnemers en een maximale speelduur van 4 dagen per partij het best.

Dat spelers op feudia zelf toernooien kunnen aanmaken vind ik een mooie faciliteit. Daarbij heb je de keuze om er een open of besloten karakter aan te geven. Besloten toernooien, veelal bestemd voor bevriende spelers, zijn alleen via een wachtwoord toegankelijk.

Zo organiseerde Margo kort nadat ik op feudia ging spelen achtereenvolgens een drietal competities voor spelers van de Verkadeclub die ook op feudia actief waren onder de titel Feutmeuting (1, 2 en 3). Voor bezoekers van wordfeuder.nl zonder een feudia-account, maar wel geïnteresseerd in het verloop van deze competities, gaf Marco mij een link waarmee ik de actuele resultaten ook op zijn site👈 kon presenteren. Hier Feutmeuting-2👈 en hier Feutmeuting-3👈.

Margo bleek sowieso vindingrijk in het bedenken van aantrekkelijke formules voor toernooien op feudia. Onverminderd populair zijn twee parallelle open ko-toernooien, “Ladies Only” en “Only Men”, waarbij de vier halve finalisten van elk dezer toernooien in een mixed ko-toernooi om de uiteindelijke titel mogen strijden. Inmiddels loopt de 39e editie. Sommige spelers zetten de wekker om zich op tijd te kunnen inschrijven. Bij elke editie wordt de alsmaar groeiende lijst van eerdere winnaars gepubliceerd.

Een ander concept noemde ze doorgeef-knock-out, waarbij de toernooiwinnaar het volgende toernooi initieert.

Soms wordt bij een toernooi in de toelichting een thema meegegeven. Wirootje (Jawiha op wordfeuder.nl) organiseerde toernooien onder de titel “Spelersnaam“ met het verzoek aan de deelnemers uitleg te geven over de keuze van de naam waaronder ze Wordfeud spelen. Anderen proberen de chat op gang te brengen door favoriete boeken, films of muziek ter sprake te brengen. Maar ook je verjaardag kan aanleiding geven tot de start van een toernooi. De felicitaties stromen gegarandeerd binnen.

Tragische gebeurtenissen laten de Wordfeud community evenmin onberoerd. Een jaar geleden werd Rinus Flipse, de zeer geliefde speler “Bomibe”, als gevolg van Covid-19 ernstig ziek. Voor een aantal spelers reden ter ere van hem en als morele steun een toernooi te organiseren. Nog tijdens het toernooi ging het na aanvankelijk hoopgevende berichten op herstel toch mis. Op 8 november 2020 overleed hij. Nu, een jaar later, wordt op feudia andermaal een toernooi ter ere van hem georganiseerd. Ik citeer een chat die uitgorssel (Jannie) bij het toernooi heeft geplaatst:

Het herdenken van hen die ons ontvallen zijn en stilstaan bij het feit dat het leven eindig is hoort ook in een echte community, wat Feudia voor veel van ons is. Je eigen verhalen delen met (Wordfeud)vrienden hoort daar bij. Daar is ook plaats voor in dit Memorial volgens mij. En speel……. want spelen is leven

Jannie onderhield vorig jaar contact met de familie om ons op de hoogte te houden. Ze refereerde ook nog aan een hilarische discussie bij een WLOH toernooi👈, waarbij ook Rinus zich niet onbetuigd liet. Gevoel voor humor was hem niet vreemd.

Ook op wordfeuder.nl werd een Bomibe-forum👈 voor reacties op zijn overlijden geopend.

Op 29 februari 2020 startte ik ook maar eens een toernooi. Een poule met 8 spelers met de toepasselijke titel “Schrikkeldag“. Begin december volgde een ko-toernooi “If You Can Make It Through December” met een verwijzing naar de spotify-playlist die ik op basis van door mij samengestelde kerst-CD’s gemaakt heb.

In maart van dit jaar vatte ik het plan op om een serie Terschelling ko-toernooien te starten. Ik noemde ze naar de dorpen en woonkernen (mits voorzien van een plaatsnaambordje) en startte in gedachten bij mijn ouderlijk huis in Hoorn. Met telkens een korte beschrijving van het afgelegde traject naar de volgende etappeplaats introduceerde ik na afloop van een toernooi het volgende. Mijn doel om in de chat reacties van spelers te krijgen ingegeven door (jeugd)herinneringen of uitgelokt door nieuwsgierigheid naar het eiland slaagde wonderwel. Het creëert een soort verbondenheid. Elke winnaar van een toernooi kreeg van mij de titel ereburger van de betreffende plaats. Op het moment dat ik dit schrijf strijden Carool2.0 (Carola) en sofietje13 (Sofie) om de laatste titel: Ereburger van Midsland aan Zee. Het wordt ongetwijfeld spannend, want deze giganten hebben respectievelijk al 4 en 3 toernooien gewonnen.

Bij wijze van slotakkoord van deze serie toernooien volgt hier nog een fotopresentatie met opnamen die ik deze zomer langs het traject heb gemaakt.

Vanaf mijn ouderlijk huis in Hoorn, via Oosterend, Lies, Formerum, Landerum, Midsland, Striep, Kinnum, Baaiduinen, Kaard, Hee, West-Terschelling, West aan Zee, Midsland Noord naar Midsland aan Zee.

  • Lies

Kortom van Schoonoord naar Topaas 👈.

8 gedachten over “Feudia

    1. Dankjewel Jannie! Je voelt je toch geen tweederangs Friezin meer? Dit kun je vast uitspreken : “Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries”

  1. Uit Gorssel hè

    Ik vind het soms nog wel lastig. Bij de bakker vraag je om Bôle en niet om de bolle. Dat heb ik wel eens verkeerd gezegd: Doe mij die bruine bolle maar🤪

  2. Mooi verhaal over je Wordfeudhistorie. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat er zo’n wereld schuil gaat achter dat spelletje.
    Je neemt ons ook weer mee op een mooi tochtje over Skylge. Dat verveelt nooit.

    1. Dat had ik van tevoren ook niet kunnen denken. Doordat het een woordspel is noodt dat ook wel bij atypische woorden tot conversatie. Of controversiële woorden. Een voorbeeld is de discussie die onder één van de links is te lezen over een veelgebruikt woord dat niet iedereen in de mond neemt. Zelfs na het herlezen van de net opgeschreven zin kan ik een glimlach niet onderdrukken…tja figuurlijk bedoelde uitspraken letterlijk opvatten kan wonderlijke dialogen opleveren.

  3. Er is nog een nieuw Scrabble/Wordfeud spelletje, waar je zelf toernooitjes kunt organiseren, met als extra: je kunt het ook in het Frysk spelen👍

    1. Dat is nieuw voor mij Appie. In het Frysk, dat ik wel versta, zal ik er niet veel van terecht brengen..in de Nederlandse versie eigenlijk ook niet😉…

Geef een reactie