Kerstmuziek

De techniek schrijdt voort. Drie jaar geleden schreef ik hier👈over de kerst-CD’s die ik samenstelde en als presentje uitdeelde aan familie, vrienden en collega’s.

De acht kerst-CD’s, tussen 2007 en 2015 door mij uitgedeeld, met op de achterzijde summiere informatie over de liedjes.

Hoe ontstond deze liefhebberij?

De “liner notes” bij de Christmas Mixtape 2012 lichten het toe:

Mijn vader met Wim en mij en mijn vriendjes Gossen, Arend en Anton

De radioprogramma’s die mijn voornaamste gids waren in het verbreden van mijn muzikale horizon stuurden vlak voor kerst meestal een speciale uitzending met kerstliedjes de ether in. Geen kerstliedjes in de klassieke zin van het woord, maar in de traditie van de Amerikaanse en Engelse beleving van kerstmis. Alle genres uit de populaire muziek zijn daarin wel vertegenwoordigd. En ook alle denkbare gemoedstoestanden komen daarbij aan de orde. In het alternatieve circuit worden zelfs scabreuze teksten niet geschuwd. Soms werden ook wel niet-Engelstalige liedjes gedraaid. Intrigerend is een vroege opname van de Zangeres zonder Naam getiteld “Hij was maar een neger“. (ZzN👈) Zo’n titel doet menigeen de wenkbrauwen fronsen. Maar inhoudelijk is het een aanklacht tegen racisme, helaas tegenwoordig nog steeds actueel. 

Dikwijls nam ik met mijn cassettedeck muziek van die programma’s op. De presentatoren hadden de goede gewoonte niet door de plaatjes heen te praten. Wel gaven ze relevante informatie over de artiesten en de gedraaide muziek.

Rond het begin van de eeuw leerde ik de opnames van mijn cassettebandjes en ook LP’s te digitaliseren en maakte voor eigen gebruik verzamel-CD’s die ik de titel “Radio Tapes” meegaf. Op internet vond ik muziekblogs van liefhebbers die schreven over muziek en dat illustreerden met nummers die je kon beluisteren en in redelijke kwaliteit downloaden. Een speciale categorie vormden de Christmas music blogs. Sommige muziekliefhebbers maakten mixtapes – de naam stamt natuurlijk uit de tijd dat compilaties op band werden gezet.

Als leraar had ik onder mijn collega’s een aantal muziekverwanten: Gerhard Hospers (zie eerdere bericht over Engelse Popart 👈), Herman Driesten en Jan Hilbrands. We hadden het vaak over onze muzikale voorkeuren en wisselden muziek uit. Zo kwam ik op het idee in het najaar van 2007 een “Christmas Mixtape” samen te stellen en daarmee eveneens een stel collega’s, vrienden en familieleden te verrassen. Ook wel spannend, want je muzieksmaak is toch iets persoonlijks en zo hoop je ook anderen er een plezier mee te doen. Het moge duidelijk zijn dat hun respons mij stimuleerde ook in de daarop volgende jaren te blijven zoeken naar kerstnummers voor nieuwe compilaties.

Maar nu de CD, zij het niet bij mij, een tanende populariteit ondergaat en streamingdiensten het stokje overnemen besloot ik om uit te zoeken of spotify de muziek van mijn Mixtapes in leven kan houden.

Daar was ik vanochtend druk mee bezig toen een Whatsapp van Nienke binnenkwam:

Pap, ideetje: wat dacht je ervan om een xmas mix tape spotify playlist te maken? The best of al die CDS die je hebt gemaakt bijvoorbeeld?

Per omgaande kon ik haar op haar wenken bedienen:

Hier👈 is een afspeellijst voor jou… Cor’s Christmas Jukebox 2018 van timsrocker

Waarna ik er aan toevoegde:

Tja..ik probeer zoveel mogelijk op spotify te vinden, lukt voor meer dan 95 %, maar op mijn CD’s staan natuurlijk ook obscure collectors items.

En van sommige liedjes versies die het net niet zijn.

Een voorbeeld van een ontbrekend nummer dat onze familie al veel jaren in een vrolijke stemming brengt:

Barry Gordon : I Like Christmas👈

Eén van mijn persoonlijke favorieten die op spotify ontbreekt is Ed Harcourt’s

The Devil Came Down The Chimney👈

De verzameling liedjes op mijn playlist omspannen een periode van ruim 90 jaar. Ik heb ook een paar nummers die dit jaar zijn verschenen toegevoegd en sluit niet uit dat er de komende tijd nog een paar bijkomen.

Wie toegang heeft tot spotify kan misschien ook met mijn speellijst 👈 in kerststemming komen.

3 gedachten over “Kerstmuziek

Geef een reactie