Mijn Christmas Jukebox

Jukebox

Twee jaar geleden zette ik een punt achter de door mij samengestelde serie “Christmas Mixtapes”. In de tussenliggende periode stuitte ik toch weer op oude en nieuwe kerstliedjes die tot mijn verbeelding spraken.

Zo kreeg ik toch weer zin om  een kerst-CD  te maken. Opnieuw volgens het vertrouwde concept dat put uit diverse muziekstijlen.

Het openingsnummer “Macy’s Window” bracht mij door de inzet van het blaasorkest meteen in kerstsfeer. Maar bij het proefdraaien bracht een opmerking van Anky mij aan het twijfelen. Zij hoorde er “Vrouw Haverkamp” van de groep Normaal in.

En inderdaad, volgens het boek “De Originals” van Arnold Rypens, heeft de boerenrockgroep uit de Achterhoek de melodie van het klassieke kerstlied “Oh Tannenbaum” voor hun succesnummer gebruikt. En krijg die tekst dan maar eens uit je hoofd…..

Er zijn meer liedjes die je op het eerste gehoor misschien niet met kerst associeert. Maria De Barros is afkomstig van Kaapverdië en zingt in het Portugees (?)  “Alegria” op de melodie van de kerstcarol “Deck The Halls”.

Les Trois Cloches is eigenlijk geen kerstlied, maar ademt wel de sfeer.

In een uitvoering van Ben Keith met Neil en Pegi Young wordt de hoofdpersoon (Jimmy Brown in de Engelse versie) op kerstmorgen geboren. Toch geef ik hier de voorkeur aan de originele Franse versie van Edith Piaf met  Les Compagnons De La Chanson.

Het lied beschrijft drie episoden uit het leven van Jean-François Nicot, waarbij de kerkklokken worden geluid bij zijn geboorte, huwelijk en uitvaart. Andre van Duin maakte een vermakelijke parodie op dit chanson. Als je die bekijkt op Youtube snap je wel waarom ik niet voor die versie gekozen heb…..

Mijn  favoriet is “I’m Growing A Beard Downstairs For Christmas” van Kate Miller-Heidke & The Beards. Het indertijd voor een goed doel te downloaden nummer heeft aanstekelijke melodie met een pikante tekst.

Christmas Jukebox downloaden?

Hier m4a bestanden (180MB)

Naschrift: Op het kerstmuziekblog christmasagogo 👈werd op de dag voor kerst 2019 mijn suggestie het nummer van Kate Miller-Heidke op te nemen in een lijst van de beste 10 (alternatieve) “Christmas Songs”, uitgebracht in de tweede decade van deze eeuw, overgenomen. De zangeres bleek inmiddels ook bekendheid te genieten als de Australische deelneemster aan het Eurovisie Song Festival 2019. Met een in mijn oren vreselijk nummer, maar wel een spectaculaire act. Volg de link.

Cor

Geef een reactie