Twee IJsvogels

De locatie

Gelokt door het vooruitzicht van een mooie lentedag met recordtemperaturen voor de tijd van het jaar ga ik nogmaals naar de observatiehut in het Diependal. Het is 14 maart en pas in april krijg ik de gelegenheid voor een hernieuwd bezoek. Bij binnenkomst is me het meteen duidelijk waar ik naar buiten moet kijken. Langs het hoofd van één de fotografen op het bankje met uitzicht op de nestwand zie ik het paartje IJsvogels druk in de weer met hun voorbereiding op het broedseizoen.

Het markeert het moment van een paar uur IJsvogels observeren en fotograferen. Regelmatig vliegen de vogels vanaf de uit de wand uitstekende tak naar de nestingang, afgewisseld met een vlucht naar een verderop boven het water uitstekende kromme staak. Laat de beelden voor zich spreken. Aanklikken van een foto vergroot de opname.

Bij de nestwand

Vanaf het uitkijkpunt

Het vrouwtje is te herkennen aan de geheel rode ondersnavel.

Figuranten

Tussendoor richt ik ook nog even mijn aandacht op andere delen van het Diependal. Er vliegen een paar Kraanvogels over. Gecamoufleerd door hun omgeving zie ik drie Watersnippen. Een Nijlgans en een Wintertaling vallen ook op. De meeste andere watervogels dobberen op grotere afstand.

Vliegbeelden

De “vogelknop” op mijn fototoestel registreert capriolen tijdens het vliegen.

IJsvogelvrouwtje maakt duikvlucht , Diependal 14 maart 2024

Werkoverleg?

De voorbereidingen op het broedseizoen nemen veel tijd in beslag. Maar soms lijken ze gezamenlijk even een moment te nemen om de vorderingen van hun werkzaamheden te evalueren.

4 gedachten over “Twee IJsvogels

  1. Nou dat was genieten denk ik, prachtig om zo te volgen. Heel lang geleden ben ik daar eens geweest, als we weer in Drenthe zijn lijkt het me leuk om te bezoeken. Fijn weekend!

Geef een reactie