David Bowie

In mijn platencollectie bevindt zich welgeteld één LP van David Bowie: “The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars”. Ik kocht deze plaat op 1 juli 1981. Dat weet ik nog zo precies omdat ik in die tijd een labeltje op LP-hoezen plakte met de aankoopdatum.

Hoewel geen echte fan, leek het me toch wel interessant op een rustig moment de tentoonstelling “David Bowie Is” in het Groninger Museum te bezoeken. Zeker na de lovende kritieken en de media-aandacht in het afgelopen jaar. Het Engelse muziekblad “Mojo” presenteerde bij het februarinummer van  2015 een CD met muzikale helden van Bowie. Een fraaie verzameling met nummers van uiteenlopende artiesten als Little Richard, Frank Sinatra en Jacques Brel. Het fameuze reïssue platenlabel Ace bracht in hun serie “…… Heard Them Here First” een deeltje uit dat gewijd is aan artiesten die door Bowie gecoverd zijn of hem inspireerden. Bijvoorbeeld het origineel van het enige niet door Bowie zelf geschreven nummer op Ziggy Stardust: “It Ain’t Easy” van Ron Davies. Een nummer dat ik het eerst hoorde op de LP “Rockpile” van Dave Edmunds (gekocht op 12 augustus 1972).

En toen kwam het bericht van Bowie’s dood op 10 januari. Het Groninger Museum, normaal op maandag gesloten, opende de poorten. Nog meer extra openingstijden liggen in het verschiet. Ik vrees dat ik een bezoek op een rustig moment wel op mijn buik kan schrijven.

Wat ik hier verder nog over zou willen zeggen wordt perfect verwoord door Frits Abrahams in zijn NRC-column vandaag. Ik had “Zonder David Bowie” qua inhoud zelf geschreven kunnen hebben:

Zonder David Bowie (link naar pdf) 

Bowie Heard Them Here First (link naar Ace website)

Een paar dagen later verscheen de onderstaande column over hetzelfde onderwerp en met dezelfde strekking in onze regionale krant:

Column DvhN over David Bowie

 

 

Een gedachte over “David Bowie

Geef een reactie