Een meiweek op Terschelling (1)

Het is lang geleden dat ik de gelegenheid kreeg in de maand mei naar Terschelling te gaan. Hoewel ik begin april Topaas voor de nog niet verhuurde week op de website van de VVV heb vrijgegeven blijkt er op 12 mei nog geen reservering te zijn. Gelukkig staan in mijn agenda evenmin afspraken gepland zodat ik voor de volgende dag bij rederij Doeksen de heenreis boek.

Zaterdag, 13 mei

De weersvooruitzichten zijn veelbelovend. Aangekomen bij Harlingen-Haven schijnt de zon uitbundig, al zorgt de koele zeewind ervoor dat het niet warm aanvoelt. Het grootste deel van de overtocht breng ik daarom benedendeks door. Daar zijn voldoende zitplaatsen omdat, zoals mij halverwege de bootreis blijkt, een behoorlijk aantal reizigers de voorkeur geeft aan een plekje in de zon en uit de wind op het buitendek.

Na een paar foto’s van zeilboten en het silhouet van West-Terschelling houd ik het buiten voor gezien en keer ik terug naar het salondek.

Aangekomen in Topaas pak ik mijn spullen uit, maak een bed op en zit vervolgens op het terras in afwachting van Annet. Zij zorgt voor een goede gang van zaken bij de wisseling van gasten. Ik heb haar op de hoogte gesteld van mijn komst en zij bericht terug dat ze aan het eind van de middag na haar werk nog even langskomt om te zien of alles in orde is. Ze verrast mij met twee pondkoeken, gemaakt op basis van een recept van oom Rikus die jarenlang met zijn kinderen als Bakkerij Bos in Midsland en omstreken een deel van de eilander bevolking en hun badgasten van brood en gebak voorzag.

Na 62 jaar viel op 1 mei 1996 het doek over het familiebedrijf. Het weekblad de Terschellinger wijdde 2 pagina’s aan deze gebeurtenis.

Dezelfde periodiek sprak enkele weken geleden met de uitbaters van een bakkerswinkel nieuwe stijl in hetzelfde pand. Het assortiment bestaat uit biologische sapjes, vers gebakken brood, belegde broodjes, gebak, koekjes, ijs en meer. Dat meer omvat ongetwijfeld ook de pondkoek waarvan mijn neef Wim nog het handgeschreven recept kon overhandigen. De zo bereide pondkoek die vervolgens ter goedkeuring aan Wim werd aangeboden slaagde glansrijk voor de smaaktest.

Tijdens de overtocht zag ik al dat het water hoog staat. Vandaar dat ik vroeg in de avond de fiets pak voor een ritje langs het wad en door de polder. Het verhoogt de kans om wadvogels van dichtbij te zien. Bovendien zorgt avondlicht altijd voor sfeervolle beelden.

In de polder zitten nog steeds grote groepen Brandganzen en Rotganzen. Die wachten kennelijk nog steeds op een geschikt moment om hun noordelijke broedgebieden op te zoeken.

De hogere delen van de kwelder bij Striep worden bevolkt door grote groepen Bonte Strandlopers en Rosse Grutto’s. Tureluurs en Kluten zoeken meer verspreid voedsel in ondiep water.

Rosse Grutto’s, kwelder Striep, 13 mei 2023

Ik volg het fietspad langs de dijk over een paar kilometer. Kluten en Lepelaars foerageren in ondiep water.

Bij ‘t Sehaal zie ik een Tapuit tussen de basaltblokken scharrelen. Even komt bij me de gedachte op dat het een Izabeltapuit is. Maar die is uiterst zeldzaam in ons land. Op Terschelling één keer vastgesteld.👈

Dan dringt het tot me door dat het een vrouwtje Tapuit is. Bij het herkennen van soorten ben ik nog steeds gespitst op het uiterlijk van de mannetjes.

Tapuit, ‘t Sehaal, 13 mei 2023

Meestal zie ik Tapuiten in het duingebied waar ze broeden in konijnenholen, maar deze week zal ik ze op meerdere locaties langs de waddendijk aantreffen, al weet ik dat op dit moment nog niet.

Ik vervolg mijn route aan de andere kant van de dijk door de polder. Sommige weilanden herbergen grote groepen Brandganzen en Rotganzen. Ik vermoed dat die plekken door broedvogels als Grutto, Tureluur en Veldleeuwerik worden gemeden.

Voor mij op het fietspad blijft een Visdief terwijl ik dichterbij kom onverstoorbaar zitten.

Visdief, nabij de Formerumerwiel, 13 mei 2023

Een Tureluur houdt de wacht op een paaltje omringd door Fluitenkruid.

Een andere Tureluur heeft een hek als uitzichtpunt gekozen.

Tureluur, polder bij Formerum, 13 mei 2023

Een Grutto speurt in het lange gras naar lekkernijen.

Grutto, polder bij Formerum, 13 mei 2023

Boerenzwaluwen jagen laag boven het Fluitenkruid op insecten. Tevergeefs probeer ik dat op beeld vast te leggen.

Terwijl het nu flink begint af te koelen krijg ik trek in koffie. Ik fiets door naar Marianne. Door het raam zie ik haar verdiept in een boek. Verstoord kijkt ze op als ze iemand binnen hoort komen.

“Verrek, jij hier?” is de hartelijke begroeting die mij ten deel valt. Tja, ik heb mijn komst niet aangekondigd. Maar verder wordt het toch nog gezellig en praten we weer even bij onder het genot van de koffie.

6 gedachten over “Een meiweek op Terschelling (1)

 1. Wat een prachtige collectie steltlopers heb je meteen weer weten te verzamelen tijdens je eerste ritje. Echt wel een paradijsje daar, ik moet hier steeds langer zoeken om een grutto of een tureluur te vinden. Misschien toch maar weer eens een weekje Skylge zien te boeken. Wat me er vooral nog van weerhoud is mijn afnemende actieradius. Maar we blijven optimistisch, Cor.
  Ik wist trouwens helemaal niet dat je Topaas ook in de vrije verhuur had.

  1. Ja Jan, die steltlopers werken ook als een magneet op mij. En de wat mij betreft mooiste kreeg ik op de laatste avond nog mooi in beeld. En wat de verhuur betreft: een aantal weken reserveer ik voor mijzelf, daarna een stel trouwe vaste gasten. In voor- en naseizoen geef ik de ruimte vrij via de VVV. Het is altijd handig eerst bij mij te informeren of ik nog ruimte heb. Topaas heeft voor mensen die moeilijk ter been zijn het voordeel dat je geen duin hoeft te beklimmen om er te komen. En alles is gelijkvloers. Overigens is het Lauwersmeer ook een prima gebied om steltlopers van dichtbij te zien, vooral bij Ezumakeeg.

 2. Leuk om te lezen, en ineens werd ik weer herinnerd aan de eidereend. Regelmatig tijdens mijn rondje langs de dijk Kinnum- Striep gespot maar kon er maar niet opkomen, en vergat het thuis natuurlijk op te zoeken.
  Bordje op de paden blijven bij de Koegelwieck was overigens vanwege de broedende blauwe kiekendief.

  1. Wat een voorrecht zo dicht bij het Wad te wonen. Vooral bij Striep en Kinnum kun je bij opkomend water leuke vogelsoorten van dichtbij bewonderen. Als ik op Terschelling ben ga ik er steevast een paar keer naar toe.
   Dat de bordjes met het verzoek op de paden te blijven er speciaal waren geplaatst met het oog op de broedende Blauwe Kiekendief heb ik me niet gerealiseerd. Ik had wel van iemand gehoord dat er een paartje broedde maar dat heb ik niet gezien. Nu ga ík sowieso niet van de paden af als de omgeving zo nat is als bij de Koegelwieck. Dank voor je reactie Inge!

Geef een reactie