Pieterpad (5-slot)

Bij de planning vooraf had Jan twee hotelovernachtingen in gedachten. De eerste in Rolde en de tweede in etappeplaats Hellendoorn. Met vooruitziende blik heeft hij in Hellendoorn evenwel nog niets geboekt. Als ik hem na afloop van de vierde etappe daarnaar vraag, ontvouwt hij een aangepast plan. Omdat ook de volgende etappe voor een groot deel langs voor de fiets slecht toegankelijke paden voert lijkt het hem beter dat ik hem met de auto op een aantal geschikte punten opwacht. Bovendien ziet hij ook wel dat fietsen voor mij vanwege mijn luchtweginfectie en de daarmee gepaard gaande verschijnselen geen goed idee is. Voorafgaand aan de laatste etappe kan Jan bij Nora’s ouders in Borculo overnachten. En Gerri (Nora’s moeder) is maar al te graag bereid Jan in Nijverdal “van mij over te nemen”. Nijverdal blijkt iets handiger dan Hellendoorn met het oog op de terugtocht per trein naar huis, na voltooiing van zijn missie. Een voor Jan essentiële voorwaarde is wel dat het totaal gelopen  Pieterpad-traject tussen Pieterburen en Vorden aaneengesloten moet zijn.

Dus stappen wij woensdagochtend in de auto en rijden naar Hardenberg tot vlakbij het vertrekpunt van Jans etappe de vorige dag. Jan stapt uit, ik neem het stuur over en rijd naar de “Stuw bij Junne”, de plek waar het Pieterpad de Overijsselse Vecht kruist. In afwachting van Jans aankomst schiet ik al vast wat plaatjes. Zo’n onderneming brengt je toch op onverwacht mooie plekjes.

 

Na een half uur zie ik Jan aankomen.

 

Natuurlijk moet ook de passage over de Vecht vastgelegd worden.

 

We spreken af dat ik in het centrum van Ommen op zoek zal gaan naar een geschikte locatie om te lunchen, waarna Jan zijn weg vervolgt.

 

Ruim op tijd voor Jans aankomst in Ommen installeer ik me aan een tafeltje in lunchroom Smaak! in de Brugstraat. Ik bestel vast een cappuccino en bestudeer de vervolgroute in het Pieterpadboekje op zoek naar een geschikte ontmoetingsplek. De afspraak met Gerri is dat we haar rond 16h00 bij Bakker Bart in Nijverdal zullen treffen. Nadat Jan gearriveerd is bestellen we een pannenkoek en zijn we het er snel over eens dat de volgende handige stopplaats in de nabijheid van het theehuis bij de Lemelerberg is. Terwijl ik afreken haalt Jan nog de nodige spullen uit de auto, waarna we weer elk onze eigen weg gaan.

Bij de Lemelerberg aangekomen verken ik de omgeving om uit te zoeken waar ik precies moet zijn om op het Pieterpad te komen.

Theehuis

Ondertussen spreekt een vrouw in een scootmobiel mij aan met de vraag of het wat hoger gelegen theehuis open is. Ze heeft een taxi gereserveerd die pas over een uur zal komen. Ik moet haar teleurstellen. Een briefje op de toegangsdeur vermeldt dat het alleen in het weekend geopend is. Ook voor mij belangrijke informatie, omdat ik twee zondagen later een wandelafspraak in de omgeving van Ommen heb, maar nog geen locatie. En het landschap spreekt me wel aan, ondanks de mist van deze dag.

Voor de vrouw in de scootmobiel zit er niets anders op dan nog een uur rondjes te rijden.

 

Bij de Lemelerberg in de mist…

Weldra vind ik het Pieterpad en loop ik Jan tegemoet. Het duurt niet lang voordat ik hem aan zie komen. Opnieuw word ik blij begroet!

We nemen ter plekke kort de tijd voor nog een paar foto’s:

Daarna hervat Jan zijn tocht en loop ik terug naar de auto om mij naar Nijverdal te spoeden. Nadat ik de auto daar geparkeerd heb tref ik Gerri rond de afgesproken tijd vlakbij Bakker Bart en stel ik voor naar eetcafé de Gulle Goedzak te lopen om daar Jans aankomst af te wachten. Terwijl wij ons al aan een consumptie te goed doen verschijnt Jan een half uurtje later. Ook de voorlaatste etappe is succesvol verlopen.

Nadat Jan zijn spullen uit mijn vlakbij geparkeerde auto heeft gepakt, vertrekt hij met Gerri naar Borculo en rijd ik terug naar Emmen. Mijn begeleidingstaak zit erop.

De volgende dag, 30 november, brengt Gerri Jan naar het vetrekpunt van de laatste etappe in Vorden. Zelf omschrijft ze dat, trots als ze is op haar schoonzoon, als een eervolle taak.

Omstreeks half elf vertrekt Jan en om 17h32 ontvang ik de volgende foto met bijschrift:

Missie volbracht
Missie geslaagd!

De zesdaagse veldtocht zit erop. Op de foto zijn de inspanningen hem niet aan te zien.

4 gedachten over “Pieterpad (5-slot)

  1. Een prachtig verhaal met mooie foto’s! Een mooi document om op terug te zien!
    We hebben genoten!!!! EIND GOED AL GOED🤗

    1. Dank je Aukje! Ik ook. Nu even een paar dagen bijkomen, maar ik heb nog genoeg onderwerpen liggen waarover ik nog wil schrijven. Mijn schoonmoeder zou vroeger zeggen: “Hij komt aan het werk niet toe!” Maar wat zou het, als je in de eerste plaats de dingen doet waar je plezier aan beleeft. Life’s too short…

    1. En jij opnieuw bedankt voor deze prachtige gezamenlijke activiteit! Wat is het fijn om af en toe samen met je kinderen iets bijzonders te ondernemen!

Geef een reactie